Välj rätt videoplattform

Välj rätt videoplattform

Hur ska man bäst tänka när det kommer till att publicera videoklipp i sin onlinekurs? För att kunna välja rätt plattform för just dig är det bra att jämföra de olika plattformarna som finns för att se vad som passar dig bäst.

I det här inlägget har vi några olika exempel på var man kan ladda upp sina filmer och vad som skiljer de olika streamingtjänsterna åt.

YouTube

Youtube är världens näst största sökmotor efter Google men för film. Här hitta man allt mellan himmel och jord. Den största fördelen med att lägga sina filmer hos YouTube är att det är gratis. Däremot bör man veta att filmerna inte helt går att stoppas från spridning.

Vill man använda YouTube som plattform i sin onlinekurs ska man se till att filmerna är olistade. Det innebär att de inte är sökbara och inte visas i YoTubes allmänna listor. Länken som leder till filmen är däremot delbar så utomstående kan komma åt filmen via den.

För att ladda upp filmer på Youtube måste du ha ett Google konto och en YouTube-kanal. Här kan du läsa mer om hur du skapar din kanal.

Fördelar: Gratis, stora lagringsutrymmen

Nackdelar: Filmerna är delbara, inte så bra support, reklam och andra videor som distraherar

Vimeo

Vimeo är en premiumtjänst som kostar pengar. Det finns visserligen en gratisnivå men den är väldigt begränsad. Första premiumnivån kostar 60 kr/månad om man betalar för ett helt år. Det som skiljer de olika nivåerna åt är hur mycket utrymme man får för sina filmer och hur mycket man får ladda upp per vecka.

Den störst fördelen med Vimeo är att du slipper reklam och rekommendationer om andra videor samt att du i Vimeos gränssnitt kan välja på vilka siter filmerna ska gå att spela. Det finns alltså ingen länk man kan dela med någon utomstående.

Fördelar: Mycket sekretssinställningar, ingen reklam

Nackdelar: Bästa funktionerna kräver de dyraste nivåerna

Wistia

Wistia är också en premiumtjänst med möjlighet till ett väldigt begränsad gratiskonto där man kan ladda upp 3 filmer. Annars har de nivåerna Pro ($99/mån) och Advanced. I Pro får du ladda upp 10 st filmer och vill du ha fler filmer kostar det 25¢ per film/per månad.

Även hos Wistia är dina filmer säkrare från delning och du kan själv designa spelaren som visar dina filmer. Du behöver helelr inte visa reklam som tar fokus från dina filmer.

Fördelar: Du kan få fram bra statistik på dina filmer och du kan styla din spelar på många olika sätt.

Nackdelar: Nivåerna, free är väldigt begränsad

Sammanfattning

Vilken tjänst som passar dig bäst bottnar till stor del på vilken budget du har, Hur många filmer du vill ladda upp och hur noga du är med att filmerna inte kan spridas. Bäst är att göra en lista med de punkter som är viktiga för dig och bocka av dom mot leverantörernas erbjudanden.

Lycka till med dina filmer!

Innehåll

Kategorier

Fler inlägg

Tips för dig som vill skapa en onlinekurs

Här följer 8 tips för dig som vill skapa en webbkurs. Vem är kursen för? Innan du börjar producera din…

Välj rätt videoplattform

Hur ska man bäst tänka när det kommer till att publicera videoklipp i sin onlinekurs? För att kunna välja rätt…

Hur du får ut mesta möjliga av din onlinekurs

Att gå en onlinekurs kan vara bekvämt för många men hur ska man se till att kursen verkligen blir så…